Facebook

YOUTUBE

Установяване на бременност

УСТАНОВЯВАНЕ НА БРЕМЕННОСТ

Първият признак за наличие на евентуална бременност е закъснението на месечния цикъл. Най-лесно това може да се разбере като си направите тест за бременност. Продават го в аптеките. В първия ден от закъснението нивото на човешкия гонадтропен хормон / hCG / е около 120-140 единици. Първите ултразвукови признаци за наличие на бременност са около 3-4 ден от закъснението на мензиса, но плодния сак и халото, което се образува са толкова малки и фини и аз избягвам да бъда 100 % категоричен. На 6-7 ден нивото на hCG е около 1100-1200 единици и плодния сак и халото са около 4-5 мм и тук вече не може да има съмнения. Сърдечната дейност се появява около 5 г.с. и 3-4 дни. Говоря за случаите на преглед с висококачествена ултразвукова техника. Описвам при мен хронологически как се случват нещата.

Имайте предвид, че до 12 г.с. рисковете за бременността са големи. В този период се случват 98 % от спонтанните аборти. 92 % от тях се дължат на генетични дефекти. Психологическата нагласа на този етап от бременността е много важен фактор. Американците казват happy miscarage, щастлив аборт. Ако се подходи достатъчно прагматично към една такава развръзка, напред във времето може би ще осъзнаете, че това е бил по-благоприятният вариант. Диагностицирането на малформации, несъвместими с живота, на един по-късен етап от бременността, причинява много повече стрес при взимането на решение дали една такава бременност да се запази, или да се прекъсне. Моралната дилема прави решението още по-трудно и за лекаря и за бременната жена.

Ако ми позволите някои практични съвети:

Препоръчвам избягване на половите контакти в начална бременност, до около 14 г.с. До същия срок не приемайте никакви излишни лекарства, освен ако не е наложително и не са ви предписани от гинеколога, който ви следи бременността. Кафе, кока-кола и други тонизиращи напитки консумирайте в разумни количества, разбирайте по едно кафе на ден. Алкохолът и цигарите се подразбира от само себе си, че трябва да бъдат изключени от ежедневието ви, но аз съм длъжен да го спомена. Избягвайте тежките физически натоварвания. Трябва да имате минимум осем часа сън. Трябва да бъдете спокойна. Спокойствието по време на бременността е много важен фактор и оказва влияние върху протичането на самата бременност. Доказано е, че това дава отражение върху психо-емоционалното развитие на плода и съответно влияе върху характера на самото дете. Тази теория е спорна, но моите наблюдения при много майки и деца я потвърждават. Разбира се, всяко правило си има и своето изключение. Ще ви е от полза, ако предварително се информирате за състоянието на бременността от специалист.

Избягвайте или ограничете максимално сладките неща, тестените изделия, газираните напитки, съдържащи захар. Те нямат никаква хранителна и полезна стойност. Отразяват се единствено на теглото ви. Плодът няма нужда от тях.

Прием на витамини. Аз предписвам на всичките си бременни прием на комбиниран препарат до 14 г.с. До този срок една авитаминоза може да доведе до увреждания на ембриона и неправилно протичане на бременността. Според фирмите производители много е полезно да ги пиете през цялата бременност. Дори ако ги приемате след раждането още по-добре, докато детето стане на 18 години. А ако ги пиете докато детето ви се пенсионира, ще ви изпратят почетна грамота. Консумацията на сезонни плодове и зеленчуци в България ще ви осигури всички необходими витамини и минерали след 14 г.с. В това отношение все още сме късметлии. Опитът ми с други държави показва, че домат, краставица и праскова имат еднакъв вкус.

Не трябва да работите във вредна среда, както и да работите на график с нощни дежурства. В останалите случаи не е противопоказно да ходите на работа. Ако разбира се се чувствате достатъчно добре.

При една нормално протичаща бременност е възможно е да усещате пробождане ниско в корема, от ляво или от дясно, но не и едновременно от двете страни. Не трябва да имате болки като при месечен цикъл. Не трябва да имате кървене. Тези състояния не са нормални и обичайни. В тези случаи се обръщайте спешно към лекуващия лекар. Не проявявайте излишен героизъм. Ако избраният лекар го е грижа за вас, ще ви обърне внимание, ще отговори на въпросите ви, ще ви успокои и ще ви насърчи отново да го безпокоите при нужда.

Бременността е най-прекрасното състояние в живота на една жена. Аз се старая да го направя за моите пациентки един незаменим спомен, като им подаря една спокойна и безпроблемна бременност. Благодаря за доверието на всички, които ме познават. И се надявам да спечеля доверието на тези, на които им предстои да се запознаят с мен.

 

T.W.SALDER

LANGMAN'S, Medical Embryology, Twelfth Edition

 

Калкулатор на бременност

Изберете първия ден от последния цикъл:

| |

Въведете обичайната продължителност на цикъла в дни :

(28 days is the typical length of a cycle but it can vary between 25 - 35 days)


Очаквана дата на раждане :

КОНТАКТИ

  • Д-р Здравко Минев
  • Tel: 0888 450 269
  • Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Scroll to top