Инконтиненция

Мускулите на тазовото дъно осигуряват директна опора за пикочния мехур, както и за женските и за мъжките полови органи. Бременността и раждането, хипертрофията и операциите на простатата, хормонални смущения, загубата на колаген с напредването на възрастта са фактори, които водят до отслабване на тази група мускули. В резултат може да настъпи неволно изпускане на урина при кихане, кашляне, смях, вдигане на тежести (стресова инконтиненция); внезапен, силен и неотложен порив за уриниране (синдром на свръхактивен пикочен мехур); непрекъснато отделяне на урина (преливна инконтиненция).

Уринарната инконтиненция представлява именно това неволно изпускане на урина. Различните форми на инконтиненция водят до значителни нива на дискомфорт и пораждат срам у пациента, причиняват загуба на увереност и независимост.

Видове инконтиненция

  • Стресовата инконтиненция, причинена от физически стрес, е най-често срещаната форма на инконтиненция и се характеризира със затруднение или невъзможност за задържане на урина, когато пикочният мехур е подложен на физическо напрежение при извършване на различни дейности като например при кихане, кашляне, смях, подскоци, вдигане на тежки предмети. В повечето случаи е породена от естественото отслабване на мускулатурата на тазовото дъно с възрастта. Тъй като нивата на колаген намаляват, мускулите на цялото тяло отслабват и губят тонус, като мускулите на тазовото дъно не правят изключение. Стресова инконтиненция може да възникне и след нормално раждане поради голямото напрежение, оказано върху специфичната група мускули.
  • Поривната инконтиненция се причинява от контракции на пикочния мехур. Причинява проблеми, свързани с внезапните позиви за уриниране. Още позната като състояние на свръхактивен мехур. Обикновено е причинена от „скрито“ състояние като диабет, уголемена простата, инфекция на пикочните пътища или невромускулни състояния.
  • Смесена инконтиненция настъпва, когато едновременно са налице симптоми на стресова и поривна инконтиненция. Може да бъде породена от множество състояния, включително комбинация от състояния, набюдавани при стресова и поривна инконтиненция

Тъй като инконтиненцията е повече от неудобство, а ефективно уронва увереността в изпълняването на всекидневни активности, ние вярваме, че най-новата придобивка в МЦ „Д-р Минев“- столът Emsella – ще успее да достигне до възможно най-голям брой пациенти, изпитващи нужда да подобрят качеството си на живот.