Профилактичен преглед по време на бременност

Всяка бременна жена, с установена рефрактивна аномалия (най-вече късогледство, но също и при далекогледство и/или астигматизъм), има нужда от консултация с очен лекар, който да даде мнение препоръчва ли се нормално раждане.

Самото късогледство или стойността на диоптъра не са определящи за преценката за начина на раждане.

Най-съществен показател е състоянието на периферната ретина и наличието на дегенеративни промени, които биха могли да доведат до нейното отлепване по време на раждането.

Прегледът включва оглед на очните дъна, който се извършва на широка зеница. Ако ретината е без промени, независимо от стойността на диоптъра, няма противопоказания от очен произход за нормално раждане. При откриването на минимални промени е възможно те да бъдат обработени с лазер (ALC) и да се предотвратят усложнения по отношение на очите и зрението. Това е кратка процедура, която укрепва ретината и е важно да бъде навременна (до 30 г.с. от бременността), защото налага последващо проследяване.

Ако сте бременна и носите очила (или контактни лещи), прегледът при очен лекар с оглед на очни дъна е повече от препоръчителен.

Галерия