Вагинален секрет

Изследването на вагинален секрет се налага при засилено вагинално течение. Като златен стандарт се счита взимането на посявка и микробиологично изследване на влагалищния секрет заедно с правенето на нативен препарат. Последното обаче го предлагат много малко лаборатории и затова масово се взима само секрет за микробиологично изследване.

Благодарение на многогодишния си опит, обмяната на знания и идеи с плеяда от специалисти в сферата на медицинските науки (в случая- микробиолози) и многото литературни данни, които са успели да покрият, нашите лекари са оформили своя определен подход към това рутинно, но така важно изследване.

Д-р Минев обяснява механизма на изследването и неговите особености

„Много често във влагалището има бактериална вагиноза, когато флората е нарушена. В тези случаи във влагалището има много бактерии, които причиняват течение, което е дискомфортно. При микробиологичното изследване обаче нито един от видовете бактерии не доминира напълно и при посявката не образува колония с бактерии над 100 000 броя. Този брой се счита за причиняващ заболяване и на посявката бива записвано- „не се изолираха патогенни микроорганизми.“ Често се случва и друга възможност- при една посявка се развива един вид бактерия. Провежда се лечение по антибиограма, но оплакванията не изчезват. Взима се нова посявка, пониква втори вид бактерия, различен от изолираната при първата посявка, което е последвано от ново лечение.

Оплакванията обаче отново не изчезват и се изолира нов вид бактерия. Това се дължи на факта, че при бактериална вагиноза и изолиран щам се лекува само този щам, защото всеки лекар се ръководи от антибиограмата и изписва най-безвредния антибиотик, специфичен за бактерията, която е изолирана. В същото време, тъй като флората е нарушена, първият вид бактерия може отново да се развие и отново да се изолира. Резултатът е, че дискомфортът у пациентката остава, а курсът на лечение представлява един изключително дълъг, затормозяващ и не на последно място- скъп- процес.

На всичкото отгоре има и бактерии и протозои, които не се развиват на нормалните хранителни среди, които се ползват най-често, а на среди , които са доста по-скъпи и много специфични- само за определени бактерии и протозои.

При директна микроскопия се гледа вагиналният секрет под микроскоп веднага след взимането му. По ред признаци се преценява дали има инфекция или не, и ако се установи наличието на такава- колко е тежка. Принципът е, че инфекциите на половата и отделителната система са основно грам отрицателни- това се доказва с вид оцветяване. Затова се изписва антибиотик, който е с широк спектър за грам отрицателна флора. В 98% от случаите проблемът се решава с едно посещение в рамките на 7-10 дни. Едновременно се изписват и вагинални таблетки, за да нормализират флората на влагалището, а също и противогъбичен препарат.

При директна микроскопия се виждат протозои, които не се култивират на масовите среди, бактерии, които не се оцветяват при масовото оцветяване, косвени признаци за микоплазма, уреаплазма и хламидия – за които най-добрата диагностика е PCR техниката. Единственото необходимо е наличието на достатъчно хубав микроскоп и добър специалист, който има око (разбирайте мозък), за да успее да установи наличието на дадени признаци. Всички посочени наблюдения се извършват в рамките на посещението при акушер-гинеколог и не струват нищо повече от цената на самия преглед.“