Лазер вапоризация и диатермокоагулация на ерозио

Лазер вапоризация и диатермокоагулация на ерозио (“раничка“ на шийката на матката)

Какво представлява ерозио?

Ерозио е гражданското название на заболяването – медицинското е ектропион. Това е разрастване на цилиндричния епител от вътрешната повърхност на шийката на матката върху външната повърхност, където нормално има многослоен плосък епител. Цилиндричният епител е еднореден и много тънък. Няма никакви защитни сили и през него прозират кръвоносните съдове – затова е червен и създава впечатлението на „раничка.“ На границата между плоския и цилиндричния епител, в т.нар. преходна зона, епителните клетки се делят много интензивно. Вследствие на голямата чувствителност на тази зона, цилиндричният епител по цялата повърхност на „раничката,” често бива атакуван и засяган от вируси и бактерии. Това го кара да се дели още по-интензивно, а навлизането на вирусите в клетката понякога променят деленето ѝ и тя се изражда в нещо доста лошо. Затова е препоръчително „раничката“ да се премахне. Преди да сте родили това може да стане само с ЛАЗЕР! Той не деформира и не стеснява каналчето на матката, като по този начин не нарушава фертилитета Ви. След раждане ерозиото може да се третира и с ток.

Лечение с лазер

При лечението с лазер не се изпитва никаква болка – усеща се много леко боцкане, няма опъване към пъпа. Течението след процедурата е по-кратко. Рядко се получава зацапващо кървене към 10-12 ден. Зарастването е по-бързо. Не се получава никаква деформация или стеснение на маточната шийка. Този метод е подходящ за лечение и при нераждали жени.

Манипулация с ток

При манипулация с ток много от жените изпитват дискомфорт, боцкане до болка /в зависимост от прага на поносимост/ ниско в корема и опъване към пъпа. Има пациентки, които пожелават упойка. Зарастването е по-бавно. Течението след това е доста по-обилно. Почти винаги се получава леко кървене към 11-13 ден, когато отпада коричката, която се е образувала при обгарянето. Препоръчва се основно при раждали жени!

Условия за вапоризация или обгаряне на ерозио

В месеца преди обгарянето влагалището Ви трябва да се прегледа. Ако имате течение, то трябва да се види под микроскоп и да се лекува. Не трябва да имате течение, което е жълто, зелено, сиво или да има неприятна миризма. След лечение отново трябва да бъдете прегледана, за да е сигурно, че е излекувано. Желателно е след това да водите полов живот с презерватив, за да запазите влагалището максимално чисто. Трябва да имате взета цитонамазка максимум II група по Папаниколау или без изменения по Бетезда. Цитонамазката за всяка манипулация важи само шест месеца, но задължително се прави профилактично всяка година.

Вапоризацията или обгарянето се прави между втория и седмия ден след приключването на месечния цикъл. Това е така, за да има време третираният участък да се покрие с нов плосък епител преди настъпване на следващата менструация. В противен случай много често клетки от кухината на матката се поселват върху шийката на матката и след това може да имате кафеникаво течение 5-7 дни преди настъпването на менструацията. Това не е съществен проблем, но ще Ви причини дискомфорт и трябва отново да се обгаря. Понякога тези огнища са и много дълбоки и не се получава от първия път. При интервенцията с лазер това усложнение липсва заради намаления срок на зарастване.

Последващи грижи

След вапоризация или обгаряне, до следващата менструация ще имате по-обилно воднисто течение. Не трябва да правите промивки или да слагате глобули във влагалището. Изключение прави Цикатридина. Може да получите, но не е задължително, леко кървене за 1-2 дни около 11-13 ден. Това състояние е по-често при обгаряне с ток. До края на следващата менструация не трябва да водите полов живот.

Контролен преглед се прави след втория или третия месечен цикъл. Ако ерозиото е прекалено голямо, е възможно да не заздравее от първия път. Ако след три вапоризации или обгаряния не изчезне, е най-добре да се направи конизация.