Цитонамазка

Цитонамазката е скринингов метод за ранна диагностика на рак на шийката на матката. В България се прави веднъж годишно след 21-годишна възраст. В Англия се прави веднъж на три години. Желателно е да се прави редовно, защото последиците понякога са много жестоки.

Оплаквания, които биха Ви заострили вниманието:

  • кървене след полов контакт
  • неправилни интерменструални кръвотечения
  • по-обилно вагинално течение, което може да е от бистро до кървенисто и с нормална миризма до зловонна миризма.

Правилното взимане на цитонамазката е с четчица и с шпатула едновременно!

С шпатула се взимат клетки от външната повърхност на шийката – екзоцервикса. Там обикновено става преминаването на плоския многослоен епител (който покрива влагалището и е много устойчив) в еднореден цилиндричен епител, който покрива вътрешната повърхност на шийката на матката и е с много малко защитни сили. Тази зона се нарича зона на трансформация и там процесите на делене са засилени. Това благоприятсва появата на клетки, които не се делят правилно, и ако не бъдат унищожени от клетктите на имунната Ви система, се превръщат в ракови клетки. За това допринасят най-често инфекциите с човешки папилома вирус. Взетите клетки се нанасят в много тънък слой на предметно стъкло.

Втората проба се взима с четка от вътрешната повърхност на шийката на матката. Тази зона е покрита само от еднореден цилиндричен епител и множество жлези, чиито структури са много нежни и нямат защитни сили. Обикновено вътрешната повърхност на шийката на матката е пълна със слуз, която съдържа множество протеолитични ензими, които убиват бактериите и вирусите, попаднали в каналчето на шийката, но има моменти, когато тази слуз е много малко или я няма, и тогава едноредният цилиндричен епител и този на жлезите се атакува от вируси и бактерии. Взетите с четката клетки също се нанасят в много тънък слой на предметно стъкло.

Така, нанесени на стъкло, клетките от външната и вътрешна повърхност на шийката се изпращат на патоанатом, който ги оцветява и гледа под микроскоп, за да търси клетки с неправилно делене, от които биха се развили ракови клетки. Често се откриват и клетки, които са косвени признаци за вирусна инфекция с човешки папилома вирус, и тогава се правят допълнителни изследвания. Добрите патолози отбелязват и случаите, когато има бактериална инфекция на шийката с някои специфични бактерии, които биха предизвикали по-сериозни възпалителни заболявания.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ВЕДНЪЖ ГОДИШНО ДА ВИ СЕ ВЗИМА ЦИТОНАМАЗКА!