Апликация на вътрематочен песар

Спиралата е средство за предпазване от нежелана бременност и за лечение на обилни менструации при РАЖДАЛИ жени.

Не се поставя на нераждала жена и не е желателно да се поставя при незавършени детеродни функции!

Има различни видови спирали. Най-обикновените са само от пластмаса и при тях се разчита на дразненето на кухината на матката, при което се отделят много голям брой НК клетки и макрофаги, които убиват сперматозоидите и пречат на имплантацията на ембриона. Малко по-добрите имат медна жичка, която отделя йони, които допълнително пречат на сперматозоидите да се предвижват в кухината и да достигнат до яйцеклетката. Още по-добрите имат сребърно покритие върху медната жичка. Сребърните йони имат противовъзпалително действие. А за тези, които са алергични към медта, има спирали със златно покритие.

Хормоналните спирали имат също противозачатъчно действие, но поради високата им цена се използват основно като лечебно средство при жени с много обилни мензиси в периода преди менопаузата и при наличието на миомни възли, които не са за операция, но предизвикват обилни мензиси. Хормоналната спирала отделя локално прогестерон, който пречи да расте лигавицата на матката, и по този начин не може да се получи имплантация на ембриона, а в същото време мензиса става много оскъден.

Хормоналната спирала е много подходяща за премахване на болковия синдром при жени с дълбока ендометриоза и завършени детеродни функции.

Спиралите са направени да престоят в кухината на матката до 5 години. Дори и след този период те ще изпълняват в много голям процент функцията си, но това крие рискове.

НЕ СИ ПОСТАВЯЙТЕ СПИРАЛА, АКО НЕ СТЕ РАЖДАЛИ ИЛИ ИМАТЕ НАМЕРЕНИЕ ДА РАЖДАТЕ ОЩЕ ДЕЦА!