Лечение при спадане на влагалището и инконтиненция на урината с електромагнитни вълни – Emsella

ВTL разработи уникален уред за лечение спадане на влагалището, заздравяване на тазовото дъно и лечение на инконтиненцията на урина.

Механизмът на действие се състои в дразненето на мускулните влакна с електромагнитни вълни. Това води до свиване и отпускане ва мускулите на тазовото дъно, на влагалището и на пикочния мехур. Това е един вид тренировка на всички тези мускули, които най-често поради травма на нервите, които ги инервират, хипотрофират и загубват възможността да се свиват адекватно и да изпълняват функцията си.

Д-р Минев, акушер-гинеколог и АРТ специалист, споделя: „Преди доста години на един курс по лапароскопия в Швейцария се запознах с проф. Мюлер, проф. Кол и д-р Костов. Там беше изнесена статистика на 10 000 нормални раждания, при които има хипотрофия на мускулатурата на таза, влагалището и пикочния мехур. Бяха направили 10 000 ядрено магнитни резонанса за тази цел. Проф. Кол обясни причината за хипотрофия с притискането на нервите от главата на бебето към тазова стена.

Тази травма на нервите, инервиращи тазовото дъно (мускули и съдове), води до загубване на функцията им за период от 6 до 9 месеца. Когато страда инервацията, се нарушава провеждането на ел. импулси по нервите към мускулите, а също така и храненето им от кръвоносните съдове- при тях също стената е изградена от мускулни влакна. Мускулите на тазовото дъно, влагалището и пикочния мехур не се съкращават, започват да губят масата си и да не функционират адекватно. След 6-9 месеца нервните влакна регенерират и се възстановяват, но нервните импулси заварват вече мускул с нарушена функция, който не изпълнява командите на нервните импулси. Това води до отпускане на всички структури, в които участват мускулни влакна.“

Уникалността на стола Emsella се състои в това, че възстановява по доста по-драстичен начин съкращаването на мускулите на тазовото дъно, влагалището и пикочния мехур. В много случаи вече възстановените нервни влъкна додържат възобновената функция на мускулите, когато не са настъпили необратими промени в мускултурата. Затова след 30-40 дни при нормално раждане се препоръчва да се направи един курс лечение с цел да се възобнови функцията на отслабващите мускули.

Ако раждането е било трудно – едър плод или тесен таз, този курс се повтаря след още 2 месеца. Целта е мускулите да не загубват функцията си, докато се възстановяват нервните влакна след механичната травма на притискане между костите на главата и на таза. В тези случаи се възстановява тазовото дъно, влагалището и пикочния мехур. Когато самите тъкани са нарушени от родова травма обаче, това възстановяване никога не се случва на 100%.

При тези жени, които са родили преди повече от 9 месеца Emsella помага, като води до хипертрофия на мускултурата изкуствено. И малкото нервни импулси, които достигат до нея, я кара да функционира. Лошото е, че ефектът постепенно се изчерпва и след година и половина се налага отново да се проведат 6 сеанса на лечение. Има и възможност на всеки 4-5 месеца да се провежда поддържащо лечение, за да се запазва тонусът на мускулатурата на тазово дъно, влагалището и пикочния мехур.

Д-р Здравко Минев, който е един от специалистите в Медицински център „Д-р Минев“, които назначават лечение с иновативния уред, изказва своите впечатления: „Трябва да отбележа, че ефектът е забележителен. Когато попитах колега, много уважаван от мен, дали е доволен от „стола,“ той ми каза: ‚От 1 година не сме оперирали десцензуси и инконтиненции. Купихме втори стол, защото не можем да насмогнем!‘“

Оперативното лечение коригира измененията, но ако няма възстановена функция на мускулите, след години се налага ново оперативно лечение. Действието на този стол намалява подчертано нуждата от операции и реоперации!

За изчерпателна информация за стола Emsella и за самия курс на лечение можете да прочетете самостоятелната рубрика, посветена на темата инконтиненция тук!