Лапароскопия с лазер

Лечение на ендометриоза

ПРОЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ТОЗИ ТЕКСТ, ПРЕДИ ДА ВЗЕМЕТЕ РЕШЕНИЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЕНДОМЕТРИОЗА. Гарантираме Ви, че няма да съжалявате.
Едно от най-удачните приложения на лазера в оперативната гинекология е лечението на ендометриозата при лапароскопия.

Как действа лазерът и защо е толкова ценен при определени операции?

Апаратът създава лъч светлина с голяма сила. Лъчът преминава през клетъчната мембрана и облъчва водните молекули, които поради големия интензитет на лъча се взривяват и изпаряват мигновено, при което клетката експлодира и се разрушава. Няма засягане на съседните клетки- те се запазват. Разрушаваме само тези тъкани и клетки, които са облъчени. Разрушаваме само това, което сме решили да разрушим. Скенерът на апарата действа така, че лъчът да проникне само четири микрона в дълбочина. По този начин разрушаваме само определен слой.

Какво ползвахме до сега?

Моно и биполярни инструменти, при които протичането на ток „опича” тъканта и така я унищожава. Инструментите загряват тъканта точно толкова колкото да се предизвика карбонизация /овъгляване/. Но този процес не може да се ограничи само в определен слой. Ние карбонизираме повърхността на тъканта, но разрушаващото загряване в дълбочина е минимум два сантиметра. Нито милиметър по-малко. Ако коагулираме мускулатурата на матката, не е проблем. Част от мускулните клетки загиват, защото се овъгляват. Слоят под карбонизацията също загива. Там клетките са толкова нагряти, че клетъчната мембрана не издържа и се разрушава. Получава се зона на некроза. Следващият слой също се загрява и се нарушават процесите на обмен в клетките. Част от тези клетки загиват, част от тях успяват да се възстановят. Това е зона на оток на тъканта. И всичко това до два сантиметра дълбочина. Но матката зараства, като термичната травма се изгражда и се запълва от съединителна тъкан. Органът пак функционира.

Но какво се случва с яйчника?

Нормалните размери на яйчника са 5/3 сантиметра. Само във външната кортикална обвивка на яйчника, в тези два сантиметра дълбочина, се намират всичките яйцеклетки, които Ви е дала природата за цял живот. Останалата структура на яйчника е строма, в която се намират кръвоносните съдове, достигащи до кортекса, за да хранят яйцеклетките. Топлинната травма унищожава яйцеклетките до два сантиметра в диаметър от прилагането на тока. Но травмата отива в дълбочина също до два сантиметра. Там кръвоносните съдове се засягат и се запушват от топлината. Следствие на това други части на кортекса спират да се хранят и загиват яйцеклетки, които не са подложени пряко на топлинната травма от коагулацията.

Съществуват два-три вида операции на ендометриоми на яйчниците

1. На отворен корем

Специалистите от Медицински център „Д-р Минев“ не препоръчват този вариант. Обяснението е, че винаги става изтичане на „шоколадова“ течност от кистата, която течност предизвиква сраствания, колкото и да се промива, защото тъканите са травмирани от работата с ръце на широка площ в корема. За да се премахне дефинитивно ендометриозната киста, то трябва да се отдели капсулата. Само в 5 % от случаите обаче капсулата се отделя, без да кърви. Във всички останали случаи яйчникът кърви. За да се спре кървенето, се прилага биполярен ток. В този случай токът протича само между двата бранша на инструмента. Но увреждането е два сантиметра в диаметър от прилагането. В края на операцията винаги получаваме „пържени или печени яйца,” без да има запазени живи яйцеклетки. ОВАРИАЛНИЯТ РЕЗЕРВ СЕ УНИЩОЖАВА БЕЗВЪЗВРАТНО. Ако не се коагулират кървящите яйчници, те се обшиват. За съжаление, иглата и конецът минават през стромата на яйчника и при връзването на конеца се затварят не само съдовете, които кървят, но и тези, които хранят останалите яйцеклетки в капсулата на яйчника. Този вариант е малко по-добър от горе описания, но пак се унищожава голяма част от овариалния резерв.

2. Лапароскопски операции без употребата на лазер

В този случай за премахване на капсулата се използват само инструменти, които травмират на малка площ и водят до по-малко сраствания, но за съжаление, капсулата буквално се дере и кървенето е в 99% от случаите. При лапароскопията се прилага биполярен ток. Резултатите са сходни с всичко описано по-горе. При добър шанс, благодарение на увеличението на телескопа, камерата и монитора, и заради постоянното промиване, може по-точно да се хванат съдовете, които кървят, но за съжаление те са много и пак има травма, но не тотална. След един месец разбирате, че овариалният Ви резерв е силно намален: по един, два до три антрални фоликула на яйчник.

ДОТУК БЕШЕ УВОДЪТ. Прочетете внимателно следващите редове, защото това касае пряко фертилитета и здравето Ви.

ДИАГНОЗАТА ЕНДОМЕТРИОМ СЕ ПОСТАВЯ В 95% ОТ СЛУЧАИТЕ С УЛТРАЗВУК! Заявявайки това, искаме да уточним, че визираме качествен ултразвуков апарат. Другият метод е ядреномагнитен резонанс. Най-доброто при провеждането на лечението според проф. Доне, проф. Ватие и още една плеяда от светила е да приемате антагонист във висока доза за 3 месеца, което ще предизвика изкуствен климактериум за посочения срок. Спирането на функцията на яйчника води до свиване на огнищата на ендометриоза. Лапароскопски се отваря ендометрома и се аспирира. Кистата се промива няколко пъти. След това се отваря на широка основа и с ЛАЗЕР СЕ ВАПОРИЗИРАТ ЕНДОМЕТРИОЗНИТЕ ОГНИЩА, С ОПРЕДЕЛЕНА СИЛА НА ЛЪЧА И С ОПРЕДЕЛЕНА ДЪЛБОЧИНА. Всичко това се задава от тъчскрийна на апарата. СЛЕД ТАКАВА ОПЕРАЦИЯ ОВАРИАЛНИЯТ ВИ РЕЗЕРВ Е ЗАПАЗЕН МАКСИМАЛНО! КЪМ НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ, ТОЗИ МЕТОД ПРЕДСТАВЛЯВА НАЙ-ДОБРОТО РЕШЕНИЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЕНДОМЕТРИОЗА.

Ако клиниката, в която се лекувате, не разполага с лазер, предварителното лечение със золадекс е от голяма полза. За тези три месеца се достига до атрофиране на огнищата на ендометриоза и това дава възможност псевдокапсулата на ендометриома да се премахне с минимално кървене. Коагулират се само тези участъци, които кървят малко повече. Промива се през всичкото време с рингер, за да се охлажда яйчникът и да се намали термичната травма. Като критерии дали операцията е постигнала целта си- да се премахне ендометриозната киста и в същото време да се запази максимално овариалния резерв- преди и след операцията се изследва Анти Мюленовия Хормон, който е пряк показател на жизнените фоликули.

Разбира се, предоставяме на Вас избора, който ще направите. Целта на този сайт е да бъде в максимална полза на всички пациенти, на които предстои трудният избор за вида на операцията.