Абразио резидуорум

Към абразио резидуорум /почистване на кухината на матката/ се пристъпва при нарушаване на бременността след 6 г.с. До този срок бременността може да се изхвърли и без абразио.

В Западна Европа и в Америка допускат да не се прави кюретаж до 9 г.с. Съществуват обаче случаи на много обилно кървене, придружено от големи съсиреци и силни болки, а това почти винаги предизвиква неописуема паника. Подобна ситуация често води до пристъпване към абразио през нощта. Почти винаги кървенето продължава повече от нормален мензис и рискът да се получи възпаление е голям. След това последиците са не само много на брой, а и неприятни за пациентката. Много често това води до появата на полипи в кухината на матката. Единственото предимство е, че не се прави никаква интервенция в кухината и ако има инфекция на шийката или влагалището, тя не се вкарва в матката.

Полезен съвет: ако бременността Ви е нарушена – няма сърдечна дейност- не отлагайте абразиото.

Колкото по-дълго престоява нарушената бременност в матката, толкова по-здраво се залавя за стената и се налага да се употреби повече усилие, за да се изкюретира, а това води до травми на ендометриума и до неблагоприятни последствия.

След една такава манипулация задължително трябва да получите профилактично антибиотик. Редно е след 14 дни да бъдете прегледана гинекологично и да бъдете видяна на ултразвук, тъй като така се намаляват усложненията. Настъпването на мензис след абразио обикновено е след 28-45 дни. Ако закъснението на цикъла е по-голямо, трябва задължително да Ви бъде направен преглед.

След манипулацията има четири варианта на кървене

  • Да кървите един ден и кървенето да да спре.
  • Да кървите един ден и кървенето да спре, след четири-пет дни отново да получите болки и кървене и до 15-я ден да имате леко кървене.
  • Да кървите четири-пет дни и кървенето да спре.
  • Да кървите четири-пет дни, течението да стане кафеникаво и до 15-я ден да има леко кафеникаво зацапване.

Ако имате температура над 37.5, ако имате обилно кървене и падат съсиреци, ако имате силни болки – това не е нормално състояние и трябва веднага да потърсите лекуващия си лекар.

Ако следващият мензис не настъпи, а получите предменструални болки или болки като при мензис, задължително е да потърсите лекуващия си лекар.

СЛЕД ЕДИН МЕСЕЧЕН ЦИКЪЛ МОЖЕТЕ ОТНОВО МОЖЕТЕ ДА ПЛАНИРАТЕ БРЕМЕННОСТ. НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА ЧАКАТЕ 6 МЕСЕЦА! Такъв срок на изчакване е оправдан само когато бременността е прекъсната след след 24-28 г.с.