Аборт по желание

Прекъсването на бременността по принцип не е желателно, ако няма обосновани медицински причини за това. Много по-разумно и препоръчително е да приемате противозачатъчен препарат или да сложите спирала, ако сте раждали. А най-доброто е да ползвате презерватив, който Ви предпазва освен от бременност, така и от половотрансмисивни инфекции.

Какво трябва да знаете, когато се налага да се пристъпи към манипулация за прекъсване на бременност

  • Ако Ви направи впечатление, че мензисът Ви е по-особен, т.е. след малко закъснение е по-оскъден и/или има само кафеникаво зацапване, потърсете лекарска помощ. Ако Ви направи впечатление, че мензисът Ви настъпва навреме, но е оскъден и чувствате корема си раздут също потърсете лекарска помощ.
  • Ако мензисът Ви закъснее, направете минимум два теста за бременност, през седем дни, ако са отрицателни, и ако пак не настъпва менструация, потърсете лекарска помощ.
  • Ако сте последвали съвет от немедицинско лице и сте решили да премахнете начална бременност с таблетки, въпреки полученото обилно кървене, задължително трябва да бъдете прегледана с ултразвук. Кървенето не е признак за състоял се аборт.
  • Задължително преди прекъсване на бременността трябва да бъдете прегледана гинекологично, защото ако имате вагинално течение вследствие на замърсяване на влагалището, то бактериите ще бъдат вкарани в матката и има риск от усложнения.
  • Ако не сте раждали и сте доказали бременността рано, не я прекъсвайте преди 7 г.с. До този момент шийката на матката е много твърда и се употребява повече усилие, за да се разшири. Това крие малко по-голям риск от усложнения.
  • Ако не сте раждали, най-добре е вечерта преди прекъсване на бременността да поставите във влагалището простагландин Е. Той кара шийката да узрее и абортът става много по-лесно и с по-малко рискове от усложнения.
  • Тук важат същите правила за назначаването на антибиотик и задължителните прегледи, описани при абразио резидуорум.

Не е желателно да правите аборт по желание! Препоръчително е да се вземат всички предварителни мерки, за да не се допуска нежелана бременност. Но ако тя все пак е факт, молим Ви да обмислите внимателно вземането на подобно решение.