Установяване на бременност

Първият признак за наличие на евентуална бременност е закъснението на месечния цикъл. Най-лесно това може да се разбере като си направите тест за бременност, който сте си закупили от аптека. В първия ден от закъснението нивото на човешкия гонадотропен хормон /hCG/ е около 120-140 единици. Първите ултразвукови признаци за наличие на бременност са около 3-4 ден от закъснението на мензиса, но плодният сак и халото, което се образува, са изключително малки и фини. В този момент се избягва категорично (100%-во) установяване на бременност. На 6-7 ден нивото на hCG е около 1100-1200 единици и плодния сак и халото са около 4-5 мм. Тук вече не може да има съмнения. Сърдечната дейност се появява около 5 г.с. и 3-4 дни.

До 12 г.с. рисковете за бременността са големи! В този период се случват 98% от спонтанните аборти. 92% от тях се дължат на генетични и имунологични проблеми. Психологическата нагласа на този по-ранен етап от бременността е изключително важен фактор. Държим да отбележим, че диагностицирането на малформации, несъвместими с живота, на един по-късен етап от бременността причинява много повече стрес при взимането на решение дали една такава бременност да се запази, или да се прекъсне. Моралната дилема прави решението още по-трудно и за бременната жена, и за лекаря.

Позволете ни да отправим някои практични съвети

Препоръчваме избягване на половите контакти в начална бременност, до около 14 г.с.
До същия срок не приемайте никакви излишни лекарства освен ако не е наложително и не са Ви предписани от гинеколога, който следи бременността Ви.

Кафе, кока-кола и други тонизиращи напитки консумирайте в разумни количества – разбирайте по едно кафе на ден. Алкохолът и цигарите се подразбира от само себе си, че трябва да бъдат изключени от ежедневието Ви, но сме длъжни да го споменем. Избягвайте тежките физически натоварвания. Трябва да имате минимум осем часа сън. Трябва да бъдете спокойна.

Спокойствието по време на бременността е много важен фактор и оказва влияние върху протичането на самата бременност. Доказано е, че това дава отражение върху психо-емоционалното развитие на плода и, съответно, влияе върху характера на самото дете. Тази теория е спорна, но нашите наблюдения при много майки и деца я потвърждават. Разбира се, всяко правило си има и своето изключение. Ще Ви е от полза, ако предварително се информирате за състоянието на бременността от специалист.

Избягвайте или ограничете максимално сладките неща, тестените изделия, газираните напитки, съдържащи захар. Те нямат никаква хранителна и полезна стойност. Отразяват се единствено на теглото Ви. Плодът няма нужда от тях.

Прием на витамини

Препоръчваме на бременните жени прием на комбиниран препарат до 14 г.с. До този срок една авитаминоза може да доведе до увреждания на ембриона и неправилно протичане на бременността.

Консумацията на сезонни плодове и зеленчуци в България ще Ви осигури всички необходими витамини и минерали след 14 г.с. В това отношение все още сме късметлии.

Не трябва да работите във вредна среда, както и да работите на график с нощни дежурства. В останалите случаи не е противопоказно да ходите на работа, ако, разбира се, се чувствате достатъчно добре.

При една нормално протичаща бременност е възможно е да усещате пробождане ниско в корема, отляво или отдясно, но не и едновременно от двете страни. Не трябва да имате болки като при месечен цикъл. Не трябва да имате кървене. Тези състояния не са нормални и обичайни. В тези случаи се обърнете спешно към лекуващия лекар. Не проявявайте излишен героизъм. Ако избрания лекар го е грижа за Вас, ще Ви обърне внимание, ще отговори на въпросите Ви, ще Ви успокои и ще Ви насърчи отново да го безпокоите при нужда.

Бременността е най-прекрасното състояние в живота на една жена. Стараем се да го направим един незабравим спомен за нашите пациентки, като им подарим една спокойна и безпроблемна бременност.

Благодарим за доверието на всички, които избират! И се надяваме да спечелим доверието на тези, на които им предстои да се запознаят с нас!