Серклаж

Цервикалната недостатъчност

Това е слабост на шийката на матката, водеща до невъзможност за износване на бременността – причинява спонтанен аборт и преждевременно раждане.

Серклаж е оперативна техника с цел задържане на бременността (оптимално до термина на раждане) – предотвратяване на спонтанен аборт или преждевременно раждане. Оперативната процедура представлява поставяне на няколко шева на вагиналната част на маточната шийка.

Първият преглед, който се прави около 18 г.с., е основен индикатор за неободимостта от извършване на интервенцията. Серклажът може да се постави и по-рано, около 16 г.с., но тогава това се преценява въз основа на преглед, направен по повод на оплаквания. Вашият акушер-гинеколог ще се погрижи поставянето на най-подходящия тип серклаж да бъде съгласувано спрямо индивидуалните Ви нужди и спрямо особеностите на Вашето състояние!

Серклажът на маточната шийка не гарантира в никакъв случай 100% безпроблемно износване на бременността. Той увеличава шансовете за раждане след 36 г.с., но Вие ще трябва да спазвате режим през цялата бременност и да приемате лекарства, потискащи контракциите.

Когато има повтарящи се аборти след 18 г.с. въпреки цервикален серклаж или при операции на шийката на матката, когато голямата ѝ част е отстранена, се препоръчва да се направи лапароскопски серклаж.
Обикновено цервикалният серклаж се отстранява около 38 г.с. от бременността.