Раждане

Кога е започнало раждането

  • При регулирани контракции на 5 минути: 5 минути –болка, 5 минути-болка. Всяка болка трябва да трае 20-30 секунди и коремчето Ви е твърдо като камък. Чак сега болката започва да Ви притеснява. Ако сте на повече от един час път от мястото, където предвиждате да раждате, тръгнете, когато контракциите Ви са на 10 минути.
  • Ако изтече вода. Много рядко, наистина рядко, околоплодният мехур се спуква високо и изтича по малко околоплодна течност. В повечето случаи изтичането на течност е силно, свързано с обилно подмокряне, и трудно може да бъде сгрешено. При подобен развой на събитията, трябва веднага да тръгнете за болницата.
  • Ако получите обилно кървене. Обилно означава да падат с шепи кръв и кръвотечението да е постоянно и да не спира. Това е спешно състояние и налага спешни грижи. Нямате време да пътувате и трябва по най-бързия начин да се придвижите до най-близкото родилно отделение. Ако кървенето е като мензис, кафеникаво или цапащо от време на време, не представлява проблем.

Най-важното, което трябва да носите със себе си, когато тръгвате за болницата

  • последните изследвания, които сте правили
  • посявката на влагалищния секрет от последния месец
  • КРЪВНА ГРУПА
  • лична карта
  • лични тоалетни принадлежности и чехли

Всички останали индивидуални изисквания варират спрямо родилния дом, в който сте решили да родите!

Ще се опитаме да адресираме най-честите терзания и колебания на родилките относно начина на раждане: изборът между нормално раждане или раждане с Цезарово сечение.

Поглед от страна на родилката

Дългогодишната практика на нашите специалисти, особено в последните години, показва засилен интерес и желание, жените да раждат с Цезарово сечение. Винаги подчертаваме, че най-добрият начин на раждане е нормалното раждане, ако няма изрични медицински показания за секцио.

Цезаровото сечение е операция. Усложненията при една такава операция са четиридесет пъти по-чести, отколкото при други гинекологични операции. Възстановяването е много по-бавно, отколкото при нормално раждане. Днес, когато се използват съвременни методи на обезболяване и максимално безвредни упойки, периодът на възстановяване е много по-кратък, но това донякъде е измамно чувство. Усещането, че сте се възстановили по-бързо отколкото при нормално раждане не е реално. Това, че не чувствате силна болка, не означава, че можете да се върнете към нормалния ритъм на живот в следващите няколко седмици, а дори и месеци. Вие сте претърпели оперативна интервенция, която налага своите ограничения, и ще го разберете едва след секциото.

Винаги насърчаваме и окуражаваме нашите пациентки да предпочетат нормалното раждане. Ръководим се, на първо място, от грижата за пациентката и това, което е по-добро за нея!

При нормално раждане, възстановителният период е 5-7 дни. Двигателните функции на организма в първите месеци след раждането са много важен фактор. Организмът Ви още не се е приспособил към живота с бебе и Вие сте в непрекъснато движение: кърмене, смяна на памперси, кърмене… Опитайте се да си го представите след операция. И сами преценете в коя от двете ситуации ще се чувствате по-добре. Ние ще бъдем до Вас каквото и решение да вземете!

Дългогодишният опит на нашите специалисти обаче показва, че най-доброто за родилката е именно нормалното раждане.

В последния месец от бременността държим нашите пациентки да бъдат преглеждани на всеки седем дни. По този начин се избягват всички възможни усложнения, които евентуално биха възникнали в процеса на нормално раждане. И точно в този последен месец, благодарение на тези прегледи, преценяваме кой е най-добрият вариант на раждане.

Когато имате доверие на лекаря, който следи бременността Ви, нещата са много по-прости и се случват много по-лесно. Информираността от Интернет, когато се чете с разбиране, дори може да е полезна. За съжаление, в повечето случаи води до объркване, затова преценете правилно на кого да се доверите, когато сте бременна. Не се притеснявайте да задавате въпроси на Вашия лекар. Вие сте го избрали именно за да отговаря на Вашите тревоги, притеснения, да разсее съмненията и да Ви подкрепя!

Темата за упойките

При нормално раждане, препоръчваме епидуралната анестезия, но това при условие, че лекар и анестезиолог работят в екип и анестезиологът има достатъчно опит и правилна преценка.

При Цезарово сечение, твърдо ЗА спинална анестезия. Не вярвайте, че пълната упойка е по-добрия вариант. Да, може да е вярно, но за анестезиолога, не за Вас. Възстановяването при спиналната анестезия е много по-бързо, а вредните въздействия са сведени до мининимум. Намалява се рискът от тромбози и емболии. Ще бъдете раздвижена още в деня на операцията. Ще сте перфектно обезболена до 24-я час.

Радваме се, че имахте търпението да прочетете всичко това. Надяваме се, че поне малко сме Ви помогнали да осъзнаете кое е най-доброто решение за Вас в един от най-важните и запомнящи се дни от Вашия живот.