Проследяване на бременност

След като се диагностицира, бременността трябва да се проследи. Проследяването на бременността е неизменен, задължителен и жизненоважен процес, който цели наблюдението на състоянието на майката и на плода от установяването на бременността до раждането на бебето.

Редовните посещения при проследяващия бременността специалист, рутинните прегледи и медицинските/лабораторни изследвания осигуряват систематично наблюдение на състоянието на бременната и на бебето. Качественото проследяване на бременността дава възможността за ранно диагностициране на анатомични дефекти, генетични аномалии, риск от преждевременно раждане или прееклампсия, които са състояния, застрашаващи живота на майката и бебето.

Навременното диагностициране и правилната оценка на рисковете спомагат за назначаването на лечение и за предотвратяване на по-сериозни усложнения. Системните персонални грижи, напътствия и подкрепа, които бъдещата майка получава по време на проследяването на своята бременност, неимоверно ѝ вдъхват спокойствие и я окуражават в този често труден, но така мечтан момент от живота ѝ!

До 12 г.с. е най-рисковият период за цялата бременност. В този период е добре да се гледа бременността на ултразвук през 14 дни. По време на тези прегледи се отчита дали плодният сак е с правилна форма, дали ембрионът има сърдечна дейност, както и дали жълтъчното мехурче е нормално голямо. Изоставането в този срок на бременността много често завършва със спонтанен аборт.

В 12 г.с. се обхваща бременността и се пускат всички необходими изследвания. Към това, което НЗОК изисква, ние съветваме да се добави и изследване на ТСХ и Хепатит С. До 36 г.с. всеки месец, по веднъж след 16 г.с., се назначава ПКК, кръвна захар и урина на бременните. Още при първите признаци за анемия е добре да се започне профилактика с железен препарат. Поне веднъж месечно бременността да се проследява с ултразвук. Меренето на обиколка, височина на фундус и кръвно налягане също са задължителни елементи от редовните прегледи.

По време на бременността се правят два гинекологични прегледа:

Първият преглед, при който се отчита състоянието на шийката и се оценява рискът от спонтанен аборт, се назначава в периода 18-20 г.с. Цервикалната инсуфициенция изключително рядко води до спонтанен аборт преди този срок, но когато е диагностицирана могат да се вземат мерки и да се запази бременността.
При втория преглед отново се отчита състоянието на шийката и се оценява рискът от преждевременно раждане. Този преглед се назначава по време на 28 г.с. Диагностицираните навреме измененията дават възможността да се вземат мерки и да се износи бременността докрай.

В периода 36-40 г.с. препоръчваме женска консултация всяка седмица. При всяко посещение се следят сърдечните тонове на бебето, а също може да бъдат провеждани и гинекологични прегледи с цел отчитане чистотата на влагалището, пространствените възможности на малкия таз, състоянието на шийката и разположението на главата на плода. Тези параметри дават много ценни признаци, по които се преценява дали раждането може да завърши нормално и трябва ли да се очакват проблеми в хода на раждането (особено когато главата вече е в малкия таз). В този период съветваме да се насрочват и изследвания на протромбиново време и фибриноген.

През последния месец е препоръчително през две седмици да се следи бременността на ултразвук. Основната цел е оценка на зрялостта на плацентата, състоянието на околоплодната течност, колко пъти е завита пъпната връв около врата, ако е завита, кръвотока в пъпната връв и някои артерии на плода. Когато остават 10 дни до термина, на всеки трети ден се прави нон-стрес тест на плода, като по резултатите се преценява дали бебчето се чувства добре.

През последния месец на бременността изписваме на бременните да слагат вагинални таблетки, съдържащи антибиотик, метронидазол и противогъбична съставка, независимо от направената посявка, показваща, че влагалището е чисто.

Проследяване на бременност: 1-ви триместър

По време на първото тримесечие се формират и развиват основните органи и системи на Вашето бебе, което прави проследяването на бременността през този период изключително важна.

Ключовите моменти през първия триместър включват провеждането на задължителни изследвания като пълна кръвна картина, биохимичен скрининг, ТСХ, ехографски скрининг за хромозомни аномалии- ранна фетална морфология (11-13 г.с.), анализ на рискови фактори. Целта на тези изследвания е да се отчете общото здравословно състояние на майката и бебето, като резултатите предоставят информация за потенциални анатомични дефекти, генетични аномалии и потенциални усложнения с напредването на бременността.

Лекарят, проследяващ Вашата бременност, има възможността да насрочва допълнителни прегледи при необходимост, тъй като всяка бременност е с индивидуални специфики и изисква персонален подход!

Проследяване на бременност : 2-ри триместър

През втория триместър продължават задължителните рутинни прегледи при Вашия акушер-гинеколог, тъй като това позволява систематичното наблюдение на плода и проследяването на неговото развитие. Второто тримесечие е белязано също и от поредица медицински изследвания, на които бременната жена трябва да се подложи- Резус фактор, анализ на нивата на желязо, тестове за гестационен диабет и др.

В периода 18-23 г.с. се извършва и един от най-важните прегледи от проследяването на бременността, а именно – феталната морфология. Прегледът цели да подложи на обстойно изследване органите и системите на плода с оглед навременното диагностициране на възможни структурни дефекти и/или генетични аномалии, които могат да се окажат животозастрашаващи не само за бебето, но и за майката.

В този период от бременността се обръща по-специално внимание на матката и на плацентата, за да се оцени риска от преждевременно раждане, спонтанен аборт или развитието на прееклампсия.

Проследяване на бременност: 3-ти триместър

Третият триместър е насочен към финалните стъпки преди появата на Вашето бебе. За да премине всичко по благополучен начин, Вашите посещения при специалиста, проследяващ Вашата бременност, продължават редовно по предварително изготвена схема. Прегледите в този по-късен етап от бременността се фокусират върху развитието на бебето, неговото здраве- прави се оценка на активността на бебето, неговия пулс и движенията, които извършва.

В периода 28-36 г.с. се извършва късна фетална морфология, придружена от специализираното Доплерово изследване, което изследва плацентарния кръвоток.

Неизменна част от подготовката за предстоящото раждане е поддържането на добри нива на физическа активност. В допълнение, бременната трябва да усеща емоционална и психологическа подкрепа в края на този така очакаван и мечтан процес!

Проследяването на бременността в третия триместър остава изключително важен компонент от подготовката за раждане! Дори и в последния етап преди раждането могат да възникнат усложнения, които да изискват намесата на проследяващия Вашата бременност гинеколог. Избраният от Вас специалист има отговорността да Ви насочи към подходящия план за действие (допълнителни грижи) при възникване на усложнения.