Прегледи и консултации, свързани със стерилитет

Кога да потърсим помощ

Ако сте на възраст под 35 години и в продължение на 12 месеца или ако сте на възраст над 35 години и в продължение на 6 месеца, правите целенасочени, но неуспешни опити за забременяване, е желателно да се консултирате със специалист. Препоръчително е това да се направи в специализирана клиника, при акушер-гинеколог, запознат с проблемите на стерилитета. Помощ трябва да потърсите и в един от следните случаи:

  • нередовна менструация, смущение на цикъла, извънменструално кървене
  • ако имате спонтанни аборти в ранна или напреднала бременност
  • заболявания на мъжа в детството, които биха могли да доведат до отклонения на параметрите на спермограмата
  • извършени процедури и манипулации в миналото, които биха били причина за сраствания, намален овариален резерв, както и други евентуални увреждания на репродуктивната система
  • при съмнение за прекарани и нелекувани инфекции в миналото
  • вродени малформации на репродуктивната система

Първи преглед

Ако за пръв път посещавате специалист, е добре да присъстват и двамата партньори. След като лекарят се запознае със състоянието, придружаващите заболявания, ако има такива, фамилната обремененост и всички фактори, имащи отношение към проблема, се пристъпва към извършването на преглед на жената. Прегледът обикновено е гинекологичен, съчетан с ултразвукова диагностика на малкия таз. При необходимост, и по преценка на лекаря, се назначават допълнителни изследвания за жената и спермограма за мъжа. Ако това не е първото Ви посещение, е желателно да носите всички направени до момента изследвания от последната една година, епикризи от предишни операции, хистеросалпингография от последните две години, всички заключения, спермограми и документи, свързани с историята на заболяването.

Най-благоприятният момент за преглед е между 9-11 ден от началото на месечния цикъл при продължителност на цикъла 28-30 дни. Така лекарят ще има възможността да добие максимална представа за състоянието Ви, ще може да прецени предстоящата овулация, овариалния резерв. Този преглед отчасти дава информация за състоянието на тръбите, качеството на ендометриума, аномалии и деформации на матката и кухината, а също така и за заболявания на влагалище, шийка, матка, ендометриум, тръби и яйчници.

След този преглед се изготвя схема на предстоящите действия, за да не се действа хаотично. Вие ще решите какви са Вашите приоритети и как бихте искали да продължи процесът. Спазвайки определена последователност, Вие сами ще прецените дали има полза от дадени действия и ако решите, че стоите дълго време на едно стъпало, се преминава към следващото. Имайте предвид, че всяко следващо стъпало е по-болезнено и по-скъпо от предишното. Отговорност на Вашия лекар е да прецени в кои случаи е удачно да се прескачат етапи с цел да Ви се спестят време, нерви и финансови средства. Ако сте над четиридесет години и/или с изчерпващ се овариален резерв, за съжаление, много малко лекарства могат да накарат „спящите” /примордиални фоликули/ да се активизират. Не може да се увеличи и броят на съществуващите фоликули. Вие се раждате с определен брой яйцеклетки, и когато те се изчерпят, настъпва климактериум.

Позволете ни да Ви посъветваме: не чакайте прекалено дълго! След 32-35-годишна възраст, нещата се случват доста по-трудно и струват много повече, не само във финансов план, а и в чисто емоционален.

Не забравяйте, че навреме потърсената помощ и поставянето на точната диагноза са предпоставка за правилното лечение и успешен финал. Не експериментирайте със здравето си, а потърсете правилните клиники и специалисти. Това ще Ви спести време, нерви и финансови средства.