Хистеросалпингография

Това е метод, чрез който се проверява проходимостта на тръбите преди инсеминация или инвитро.

В определени случаи на стерилитет може да се започне и направо с него, но това е личен избор на пациентката, след като е била запозната с принципите на поведение при стерилитет.

Нашата лична препоръка към всички, които ще правят това изследване, е да го направят с упойка. Препоръчително е рентгеновият апарат да е цифров, за да бъде експозицията по-малка и да могат да се направят няколко снимки (минимум три) – при изпълването на матката и тръбите, при пропускането на контраст през маточните тръби и последната снимка поне 4-5 минути след края на манипулацията, без да се демонтира шулцето (инструментът, с който се вкарва контрастната материя в матката), за да се види дали тръбите задържат контраста по-дълго.

Не се доверявайте, че манипулацията не боли. Случва се при много малко жени, не повече от 15%, но ако Ви заболи по време на изследването, то вече е компрометирано и не може да се вярва на резултата. Това често пъти води до хипердиагностика и ненужни лапароскопии. При изпитване на болка, ще е късно да Ви бъде поставена упойка и изследването ще трябва да се повтори чак след няколко часа. Предварителният прием на спазмолитици и болкоуспокояващи медикаменти не върши ефикасно работа, тъй като не можете да приемете такива дози, които да премахнат болката напълно. А и никой няма да посмее да Ви направи такава доза, защото има риск от потискане на дишането.

Преди хистеросалпингографията, трябва да сте прегледана гинекологично, и ако имате и най-малкото съмнение за настояща инфекция или имате течение, което не Ви се струва нормално, е необходимо да се проведе лечение. Едва тогава се пристъпва към манипулацията. В противен случай може да има сериозни последици.

ИЗРИЧНО ДЪРЖИМ НАШИТЕ ПАЦИЕНТКИ ДА ПРАВЯТ ХИСТЕРОСАЛПИНГОГРАФИЯ С УПОЙКА!