Фоликулометрия

Това е метод, при който се измерва най-големият фоликул или фоликули (доминантен/тни) и се определя най-вероятният момент на овулация.

За целта често се предписва препарат, който кара фоликула/те да зреят едновременно и овулацията да настъпи в определен момент. Стремежът е така стимулираният цикъл да се доближи най-много до нормалния цикъл на зреене на яйцеклетката. Най-често прегледът се прави на 10-11-12ти ден от първия ден на мензиса. Измерват се най-големите фоликули. Този, който потенциално би дал качествена яйцеклетка, трябва да е около 16-18мм. Измерват се два перпендикулярни размера и се взима средноаритметичната им стойност.

Когато темпът на растеж на качествените фоликули е известен, се изчислява кога е най – вероятната овулация. Ако зреят няколко фоликула и ако те са с близки размери, може да се таймира овулацията с човешки хорионгонадотропин. Предварително партньорът трябва да има 4-5 дни въздържание, за да има максимален брой качествени сперматозоиди. Препоръчват се два или три най-вероятни дни на овулацията, когато да се води полов живот – само по веднъж на ден. Изписва се прогестеронов препарат, който да гарантира, че от овулацията до идването на мензиса ще има минимум 14 дни. Тест за бременност се прави на 13-я ден от началото на прогестероновия препарат.

Така описаната процедура се прави минимум три месеца и максимум 6 месеца. Продължителността на процедурата е по преценка на лекаря, който се ръководи от възрастта на жената, броя на антралните фоликули и от времето, от което двойката прави опити за забременяване.

Решението, разбира се, се взима от пациента. При неуспех се пристъпва към следващото стъпало, което е правенето на цветна снимка на тръбите (хистеросалпингография), а партньорът прави разширена спермограма, ако няма направена такава. Ако хистеросалпингографията покаже нормално проходими тръби, овулацията се определя още три до четири месеца, след което се пристъпва към следващото стъпало.