Print this page

Лазервапоризация на маточната шийка

 

ЛАЗЕР ВАПОРИЗАЦИЯ И ДИАТЕРМОКОАГУЛАЦИЯ НА ЕРОЗИО / "раничка" на шийката на матката /

 

Ерозио е гражданското название на заболяването. Медицинското е ектропион. Това е разрастване на цилиндричния епител от вътрешната повърхност на шийката на матката върху външната повърхност, където нормално има многослоен плосък епител. Цилиндричният епител е еднореден и много тънък. Няма никакви защитни сили и през него прозират кръвоносните съдове затова е червен и създава впечатлението на "раничка". На границата между плоския и цилиндричния епител, в т.нар. преходна зона, епителните клетки се делят много интензивно. Следствие на голямата чувствителност на тази зона, цилиндричният епител по цялата повърхност на „раничката”, често бива атакуван и засяган от вируси и бактерии. Това го кара да се дели още по- интензивно, а навлизането на вирусите в клетката понякога променят деленето и и тя се изражда в нещо доста лошо. Затова е хубаво да се премахне „раничката”. Преди да сте родили това може да стане само с ЛАЗЕР! Той не деформира и не стеснява каналчето на матката и по този начин не нарушава фертилитета ви. След като родите ерозиото може да се третира и с ток.

При манипулация с ток много от жените изпитват дискомфорт, боцкане до болка / в зависимост от прага на болка /, ниско в корема и опъване към пъпа. Има пациентки, които искат упойка. Зарастването е по-бавно. Течението след това е доста по-обилно. Почти винаги се получава леко кървене към 11-13 ден когато отпада коричката, която се е образувала при обгарянето.

С лазер не се изпитва никаква болка, усеща се много леко боцкане, няма опъване към пъпа. Течението след това е по-кратко. Рядко се получава зацапващо кървене към 10-12 ден. Зарастването е по-бързо. Не се получава никаква деформация или стеснение на маточната шийка.

Ако ви интересува защо е така прочетете и текста за лазера. Там е описано подробно действието на тока и лазера.

УСЛОВИЯ ЗА ВАПОРИЗАЦИЯ ИЛИ ОБГАРЯНЕ НА ЕРОЗИО

В месеца преди обгарянето, влагалището ви трябва да се прегледа. Ако имате течение то трябва да се види под микроскоп и да се лекува. Не трябва да имате течение, което е жълто, зелено, сиво или да има неприятна миризма. След лечение отново трябва да бъдете прегледана, за да е сигурно, че е излекувано. Желателно е след това да водите полов живот с презерватив, за да запазите влагалището максимално чисто. Трябва да имате взета цитонамазка максимум II  група по Папаниколау или без изменения по Бетезда. Цитонамазката за всяка манипулация важи само шест месеца, но задължително се прави профилактично всяка година.

Вапоризацията или обгарянето се прави, между втория и седмия ден, след приключването на месечния цикъл. Това е така, за да има време  третираният участък да се покрие с нов плосък епител преди идване на следващата менструация. В противен случай много често клетки от кухината на матката се поселват върху шийката на матката и след това може да имате кафеникаво течение 5-7 дни преди настъпването на менструацията. Това не е съществен проблем, но ще ви причини дискомфорт и трябва отново да се обгаря. А понякога тези огнища са и много дълбоки и не се получава от първия път. С лазер това усложнение липсва, заради намаления срок на зарастване.

След вапоризация или обгаряне, до следващата менструация, ще имате по-обилно воднисто течение. Не трябва да правите промивки или да слагате глобули във влагалището. Изключени прави цикатридина. Може да получите, а може и да не получите, леко кървене за 1-2 дни около 11-13 ден. Това състояние е по-често е при обгаряне с ток. До краят на следващата менструация не трябва да водите полов живот. Това касае само вас. Съпругът ви може да си води колкото си иска, но не му казвайте.

Контролен преглед се прави след втория или третия месечен цикъл. Ако ерозиото е прекалено голямо е възможно да не заздравее от първия път. Ако след три вапоризации или обгаряния не изчезне, най-добре е да се направи конизация.