Facebook

YOUTUBE

Абразио резидуорум

АБРАЗИО РЕЗИДУОРУМ

Към абразио резидуорум /почистване на кухината на матката/ се пристъпва при нарушаване на бременността след 6 г.с. До този срок бременността може да се изхвърли и без абразио. В западна Европа и в Америка допускат да не се прави кюретаж до 9 г.с. Лично за мен това е необяснимо и неразбираемо. Съществуват случаи на много обилно кървене, придружено от големи съсиреци и това почти винаги предизвиква неописуема паника, и често се налага да се пристъпи към абразио през нощта. Почти винаги кървенето продължава повече от нормален мензис и рискът да се получи възпаление е голям. След това последиците са много и неприятни. Много често това води до появата на полипи в кухината на матката. Единственото предимство е, че не се прави никаква интервенция в кухината и ако има инфекция на шийката или влагалището, тя не се вкарва в матката.

Полезен съвет: ако бременността ви е нарушена, няма сърдечна дейност, не отлагайте абразиото. Колкото по-дълго престоява нарушената бременност в матката, толкова по-здраво се залавя за стената и се налага да се употреби повече усилие за да се изкюретира, а това води до травми на ендометриума и последствия.

След една такава манипулация задължително трябва да получите профилактично антибиотик. Редно е след 14 дни да бъдете прегледана гинекологично и да бъдете видяна на ултразвук. Така се намаляват усложненията. Настъпването на мензис след абразио обикновено е след 28-45 дни. Ако закъснението на цикъла е по-голямо, трябва задължително да ви бъде направен преглед.

След манипулацията има четири варианта на кървене:

1. Да кървите един ден и кървенето да да спре.
2. Да кървите един ден и кървенето да спре, и след четири-пет дни отново да получите болки и кървене, и до 15-я ден да имате леко кървене.
3. Да кървите четири-пет дни и кървенето да спре.
4. Да кървите четири-пет дни, течението да стане кафеникаво и до 15-я ден да има леко кафеникаво зацапване.

Ако имате температура над 37.5, ако имате обилно кървене и падат съсиреци, това не е нормално състояние и трябва веднага да потърсите лекуващия лекар.

Ако следващият мензис не настъпи, а получите предменструални болки или болки като при мензис, задължително търсите лекуващия лекар.

СЛЕД ЕДИН МЕСЕЧЕН ЦИКЪЛ МОЖЕТЕ ОТНОВО МОЖЕТЕ ДА ПЛАНИРАТЕ БРЕМЕННОСТ. НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА ЧАКАТЕ 6 МЕСЕЦА! Такова чакане е оправдано само, когато бременността е прекъсната след след 28 г.с.

Калкулатор на бременност

Изберете първия ден от последния цикъл:

| |

Въведете обичайната продължителност на цикъла в дни :

(28 days is the typical length of a cycle but it can vary between 25 - 35 days)


Очаквана дата на раждане :

КОНТАКТИ

  • Д-р Здравко Минев
  • Tel: 0888 450 269
  • Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Scroll to top