Facebook

YOUTUBE

 

Преди три дни завърши конгресът на Близкоизточната Асоциация по Ендоскопска Гинекология. Тези пътувания са колкото и необходими, толкова и натоварващи за мен и моите пациентки, но са задължителни, ако дършиш да си „в час” с новостите. Конгресът се състоя в Турция. Не мога да не похваля перфекната организациа и факта, че многото пари, с които разполагат колегите, допринасят да бъдат поканени за лектори най-добрите специалисти от цял свят.

Посетих два Workshop-а и целия конгрес. Съмнявам се дали имаше по-прилежен ученик от мен. Въпреки, че проф. Ватие от Страсбург каза:" Едва ли има нещо ново, само че сме станали по-добри. Е, това е вече ново!". Може и да прав, но не беше точно така. За мен лично имаше много нова информация, както и много нови добри идеи.

 Първият Workshop, който посетих беше за проблемите на ендометриозата. Прави ми впечатление, че в България все още се ползват остарели и не много адекватни методи за справяне с проблема. Затова отделих специално внимание на тази тема. Лектори бяха безспорни авторитети: проф. Ватие от Франция, проф. Кекщайн от Австрия, проф. Конинкс от Белгия и проф. Бусака от Италия. Изпитах огромно удовлетворение и нескрита гордост, че поведението което съм възприел за лечение на ендометриомите е абсолютно точно и много адекватно по отношение на максималното запазване на овариалния резерв. Променя се виждането на ЕШРЕ, че оперативно се лекуват само ендометриомите над 3 см. В момента се счита, че и по-малките ендометриозни кисти пречат на ембрионите да се имплантират. До сега се смяташе, че ендометриомите само влошават качеството на яйцеклетките и от там се достига до лоша имплантация.

Вторият Workshop, който посетих беше за лапароскопско лечение на злокачествените заболявания. Посетих го защото в България има доста противоречиви мнения за това поведение, а то в моите очи е доста по-добро от отворена коремната хирургия. Много приятно ме изненада проф. Путамбекар от Индия. Очевидно го бях подценил при четенето на предварителната програма. Личеше му, че има голям опитът и с лекота говори по всички проблеми. Много ясно очерта поведението при различните карциноми и при различните стадии. Дискусиите, които се получаваха след всяка лекция бяха много полезни и пълноценни, за допълване на информацията.

Следващите три дни бяха основните лекции на конгреса. Всички области на лапараскопската и хистероскопска хирургия бяха разисквани. Посещавах само лекциите на гост лекторите и пак не успях да посетя всичките. Имаше случаи когато имаше две еднакво добре звучащи лекции по едно и също време.
Проф. Кампо от Белгия даде много ясни и конкретни критерии как да се търсят и откриват ендометриозни огнища в ендометриума по време на хистерескопия, които неминуемо водят до провал в имплантацията и до стерилитет. Коренно различно мнение от публикациите до сега, при които се смята, че щом няма комуникация с кухината тези ендометриоми не пречат.Проф. Бетоки от Италия отново се прояви като голям практик и новатор при манипулациите в офис хистероскопията. С лекота демостриа операцията на миоми, за които по-рано се смяташе, че не могат да се оперират хистероскопски. Консултирах се с проф. Кампо за една предстояща моя оперативна хистероскопия. Даде ми много ценени насоки и начин на поведение, което да ми гарантира най-добър резултат. Говорихме за спорното лечени с хормони след операцията и чух неговото мнение, в което имаше много логика и очевидно много опит.
Имаше цяла сесия на тема как да направим уретерът наш приятел. Това бяха лекции с много видео материали и насочени само към практиката. Залата беше претъпкана, въпреки, още в три зали се водиха лекции. Всички единодушно решиха сесията да продължи и през кафе-паузата, защото имаше много въпроси.

                                               

Всеки ден имаше и по два часа Livesurgery. Сутрин от Европа: Франция и Португалия, а следобед, два дни от САЩ и един ден от Бразилия. Всичките бяха на изключителна висота.

Завърнах се уморен, но безкрайно удовлетворен. Подобни събития те зареждат с енергия и хъс за работа, с желание да приложиш на практика наученото. На всички, които имаха желанието да изчетат моя кратък репортаж на събитието, благодаря за търпението.

 

                                                    

Калкулатор на бременност

Изберете първия ден от последния цикъл:

| |

Въведете обичайната продължителност на цикъла в дни :

(28 days is the typical length of a cycle but it can vary between 25 - 35 days)


Очаквана дата на раждане :

КОНТАКТИ

  • Д-р Здравко Минев
  • Tel: 0888 450 269
  • Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Scroll to top