Facebook

YOUTUBE

Вътрематочна инсеминация

ВЪТРЕМАТОЧНА ИНСЕМИНАЦИЯ

Това е метод, при който в кухината на матката се вкарват предварително обработени сперматозоиди с цел да се преодолеят нередности, основно свързани със спермограмата: намален брой на сперматозоидите, намалена подвижност, намалена преживяемост, наличие на антиспермални антитела, променен вискозитет на спермата и др. По-рядко се използва при неблагоприятни състояния на влагалището и шийката на матката, защото тези състояния са по-рядко срещани. В случаи на азооспермия се практикува донорска инсеминация. Извършва се с донорски материал, който отговаря на всички условия поставени от Агенцията по трансплантации.

Предварителните изследвания, които се правят, са определени от Агенцията по трансплантации и те не подлежат на дискусия. Това са задължително: посявка от вагинален или цервикален секрет, както и посявка на семенна течност, които са валидни един месец; изследване на СПИН, Васерман, Хепатит В и Хепатит С. Изследват се и двамата партньори. Валидността на тези изследвания е три месеца.

Моята препоръка: не правете инсеминации без да имате предварително направена хистеросалпингография или лапароскопия. В противен случай е възможно да давате пари необосновано. Много колеги правят хидропертубация, за да докажат, че тръбите са проходими. Аз лично имам резерви относно този метод и вътрешното ми чувство, че правя скъпа манипулация за българските стандарти. Когато не съм убеден в точността на изследването, това ме кара да се чувствам некомфортно и гузен. Ако трябва да степенувам методите за доказване на проходимостта на тръбите това са: 1. хидропертубация, 2. хистестеросалпингография, 3. фертилоскопия, 4. лапароскопия.

Втора препоръка: не правете инсеминации в нелицензирани центрове. Колегите, които ги правят си носят отговорността за това ( морална и юридическа), но вие ще давете пари за нещо, което най-често не струва нищо и с четири такива инсеминации, не можете да кандидатствате във Фонда за асистирана репродукця. Не ги признават.

Овулацията се определя с фоликулометрия около 9-10-11 ден от началото на менструацията. Овулацията се таймира при определена големина на фоликула.

В деня на самата манипулация, идвате, сутринта, в 8 часа в клиниката. Не е нужно да сте гладна и жадна. Съпругът ви дава материал, който се обработва в рамките на час и половина. През това време пиете вода и не уринирате. Когато материалът е готов, акушерката проверява дали е достатъчно пълен пикочният мехур и организира самата манипулация. Под ултразвуков контрол, със същата техника, с която се прави и ембриотрансфер, се депонират обработените сперматозоиди в кухината на матката. През цялата манипулация не трябва да усещате никаква болка. Единственият дискомфорт идва от препълнения пикочен мехур, но това осигурява по-добра видимост и акуратност на манипулацията. След инсеминацията лежите 20 минути и след това може да напуснете болницата. Ако до момента на инсеминацията, фоликулът не се е спукал, препоръчвам да се правят упражнения за коремната преса. По този начин се увеличава налягането и се благоприятства овулацията. Към 17 часа в деня на инсеминацията, или на следващия ден, се препоръчва нов ултразвуков преглед, който да установи дали е настъпила овулация. Ако не е, на следващия ден, се препоръчва реинсеминация по преценка на лекаря. Той трябва да установи и за наличие на евентуален ЛУФ синдром.

След манипулацията ви изписваме рецепта с препарат подпомагащ лутеалната фаза. Правите тест за бременност след 12-14 дни. Успеваемостта по статистически данни е 15%. Четири инсеминации дават 60%, шест дават 90%, десет дават 90%, двайсет дават 90%. Не се правят повече от шест инсеминации!

Калкулатор на бременност

Изберете първия ден от последния цикъл:

| |

Въведете обичайната продължителност на цикъла в дни :

(28 days is the typical length of a cycle but it can vary between 25 - 35 days)


Очаквана дата на раждане :

КОНТАКТИ

  • Д-р Здравко Минев
  • Tel: 0888 450 269
  • Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Scroll to top