Facebook

YOUTUBE

Прегледи и консултации

ПРЕГЛЕДИ И КОНСУЛТАЦИИ свързани със стерилитет

1. Кога да потърсим помощ

Ако сте на възраст под 35 години и в продължение на 12 месеца или ако сте на възраст над 35 години и в продължение на 6 месеца, правите целенасочени, но неуспешни опити за забременяване е желателно да се консултирате със специалист. Препоръчително е това да се направи в специализирана клиника, при акушер-гинеколог запознат с проблемите на стерилитета. Помощ трябва да потърсите и в един от следните случаи:

нередовна менструация, смущение на цикъла, извънменструално кървене

ако имате спонтанни аборти в ранна или напреднала бременност

заболявания на мъжа в детството, които биха могли да доведат в отклонения на параметрите на спермограмата

извършени процедури и манипулации в миналото, които биха били причина за сраствания, намален овариален резерв, както и други евентуални увреждания на репродуктивната система

при съмнение за прекарани и нелекувани инфекции в миналото

вродени малформации на репродуктивната система

Първи преглед

Ако за пръв път посещавате специалист, добре е да присъстват и двамата партньори. След като лекарят се запознае със състоянието, придружаващите заболявания, ако има такива, фамилната обремененост и всички фактори имащи отношение към проблема, се пристъпва към извършването на преглед на жената. Прегледът обикновено е гинекологичен, съчетан с ултразвукова диагностика на малкия таз. При необходимост, и по преценка на лекаря, се назначават допълнителни изследвания за жената и спермограма за мъжа. Ако това не ви е първо посещение, желателно е да носите всички направени до момента изследвания от последната една година, епикризи от предишни операции, хистеросалпингография от последните две години, всички заключения, спермограми и документи, свързани с история на заболяването.

Най-благоприятният момент за преглед е между 9-11 ден от началото на месечния цикъл при продължителност на цикъла 28-30 дни. Така ще добия максимална представа за състоянието ви, ще мога да преценя предстоящата овулация, овариалния резерв. Този преглед отчасти дава информация за състоянието на тръбите, качеството на ендометриума, аномалии и деформации на матката и кухината, а също така и за заболявания на влагалище, шийка, матка, ендометриум, тръби и яйчници.

След този преглед ще направя схема на предстоящите действия, за да не се действа хаотично. Вие ще решите какви са вашите приоритети и как иската да продължим. Спазвайки определена последователност, вие сами ще прецените дали има полза от моите действия и ако решите, че стоим дълго време на едно стъпало, ще преминем към следващото, но имайте предвид, че всяко следващо стъпало е по-болезнено и по-скъпо от предишното. Аз обикновено преценявам в кои случаи е удачно да се прескачат етапи, точно с цел да ви спестя и време, и нерви, и финансови средства. Ако сте над четиридесет години и/или с изчерпващ се овариален резерв, за съжаление много малко лекарства могат да активизират яйчниците да накарат „спящите” /примордиални фоликули/ да се активизират. Не може да се увеличи броят на съществуващите фоликули. Вие се раждате с определен брой яйцеклетки и когато те се изчерпат настъпва климактериум.

Моля ви, не идвайте при мен, ако сте над 50-годишна възраст с цел забременяване с донорски яйцеклетки или ембриони. Уважавам правото и желанието на всяка жена да бъде майка, но не на всяка цена. Не дискриминирам никоя от пациентките си, но едно такова действие е в разрез с моите морални норми. Съзнавам, че на драго сърце биха си направили реклама с вашата бременност, не че аз не мога да я постигна, но моите приоритети са други и не са в областта на рекламната индустрия.

В потвърждение на горното ще ви цитирам няколко реда от увода на един учебник по психология: „Драги пациентки, когато започвате да правите ин витро, трябва много да обичате своя гинеколог. Ама трябва наистина много да го обичате, защото с следващите няколко месеца, вероятно ще му купите ново ферари.” Не споделям тази мисъл и не това ми е целта. Тези, които ме познават, ще се съгласят с мен, а тези, които не ме познавам се надявам да преценят какви са истинските ми цели като лекар. Моят съвет е да не изчаквате прекалено дълго и да се опитате да съчетавате кариерата с майчинството. След 32-35-годишна възраст, нещата се случват доста по-трудно и струват много повече, не само във финансов план, а и в чисто емоционален.

Не забравяйте, че навреме потърсената помощ, и поставянето на точната диагноза, са предпоставка за правилното лечение и успешен финал. Не експериментирайте със здравето си, потърсете правилните клиники и специалисти. Това ще ви спести, време, нерви и пари.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: « Фоликулометрия

Калкулатор на бременност

Изберете първия ден от последния цикъл:

| |

Въведете обичайната продължителност на цикъла в дни :

(28 days is the typical length of a cycle but it can vary between 25 - 35 days)


Очаквана дата на раждане :

КОНТАКТИ

  • Д-р Здравко Минев
  • Tel: 0888 450 269
  • Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Scroll to top